Flexibele werker moet centraal staan bij kantoorinrichting

Flexibele werker moet centraal staan bij kantoorinrichting

 

Kantoren moeten meer ingericht worden naar de smaak van de mensen die er werken. Door hen flexibele contracten aan te bieden bij de huur van ruimte kunnen kantooraanbieders beter inspelen op de huidige vraag. En zo meer leegstand te voorkomen.

Dat concludeert Steelcase Solutions, aanbieder van totaalconcepten op het gebied van werkomgevingen, na een debat over hoe leegstand van kantoren in de toekomst is te voorkomen.

Het Nieuwe Werken

Door toegenomen technologische mogelijkheden en ontwikkelingen als Het Nieuwe Werken verandert de manier waarop we samenwerken. Er ontstaat meer vrijheid en de behoefte aan kantoorruimte zal in de toekomst verder afnemen.

Collega’s

Helemaal verdwijnen zullen kantoren echter niet, stelt Bianca Krijgsman–van Gulik, directeur van Steelcase Solutions. “Er zal altijd behoefte blijven aan een plek waar een bedrijf zijn relaties kan ontvangen en waar mensen bijeen kunnen komen om elkaar te ontmoeten of samen te werken met collega’s."

Leegstand

Wel zal volgens Krijgsman-van Gulik het onderscheid tussen kantoren die leeg komen te staan en kantoren die wel toekomstbestendig zijn door de teruglopende vraag alleen maar duidelijker worden.

Inrichting kantoor

Daarbij zal de kwaliteit van het ruimte onderscheidend worden. Deze wordt bepaald door de mate waarin deze afgestemd is op en ondersteunend aan de gebruiker. “Bij de inrichting van kantoren moet nog nadrukkelijker worden uitgegaan van hoe mensen met elkaar omgaan, wat hun behoeftes zijn en op welke manier zij gebruik maken van het kantoor", aldus Krijgsman-van Gulik.

Flexibel

De kantoorruimte van de toekomst zal dan ook veel meer een platform zijn waar mensen op flexibele manier en al naar gelang hun behoefte gebruik van kunnen maken, stelt Thomas Rau, Directeur van Rau Architecten.

Contracten

Nu wordt de gebruiker vaak nog ongewild opgescheept met gebrekkige verlichting of zit vast aan een langlopend energiecontract. Met meer flexibele en kortlopende contracten zal moeten gewerkt gaan worden om ervoor te zorgen dat vraag en aanbod in de toekomst beter op elkaar aansluiten, concludeert Steelcase Solutions. Bij deze zogenaamde prestatiecontracten betaalt de huurder voor wat hij daadwerkelijk afneemt.

bron: werken020


« terug naar nieuwsoverzicht