Flexplekken, de ongezochte vondst

Flexplekken, de ongezochte vondst

Rond de klok van tien uur een bistro induiken, een goede bak koffie bestellen en even bijpraten met andere zelfstandigen. Vervolgens de notebook erbij pakken en met behulp van de aanwezige wifi verbinding aan de slag. Met de huidige mogelijkheden van mobiele apparaten is het gemakkelijk geworden om de dagelijkse werkzaamheden op iedere mogelijke locatie te vervullen. Waarom zouden we nog met andere collega’s op kantoor vertoeven?

Het werken op een vast kantoor is nog één van de weinige routines, waar we toelaten dat we afhankelijk zijn van tijd en ruimte. Precies wat tegenstrijdig is met de huidige (technologische) ontwikkelingen in de samenleving. Denk aan de convergentie van mobiele apparaten, zoals een smartphone waar we mee kunnen bellen, surfen en werken.

Het biedt vele voordelen om onafhankelijk van tijd en ruimte invulling te geven aan de werkdag. Allereerst kiezen vele zelfstandigen om vanuit huis aan de slag te gaan. Het is goedkoop en er wordt ook in een vertrouwde omgeving gewerkt. Nadeel is dat er niet altijd een duidelijke scheidslijn is tussen werk en privé. Afleiding komt al snel om de hoek kijken. Voor anderen is het noodzakelijk elders in het land een klant of relatie op te zoeken. Het terugreizen is niet altijd even praktisch, vanwege de lange files die je opwachten.

Het is dan juist prettig om op een derde werkplek aan de slag te kunnen. Deze werkplekken, die voor korte tijd worden gebruikt, kunnen op basis van verschillende voorkeuren worden gekozen. Bijvoorbeeld de eerder genoemde bistro, waar in een gezellige omgeving gebruik kan worden gemaakt van gratis wifi. Anderen hebben juist weer de behoefte aan een werkplek waar een aantal uur kan worden gewerkt, maar wel in een omgeving met andere flexwerkers. Met de huidige leegstand van kantoorpanden zou je zeggen dat het voor de eigenaren een gat in de markt is, maar dat ter zijde.

Naast de praktische voordelen bieden flexibele werkplekken ook de mogelijkheid om flexwerkers te ontmoeten, die vanuit een andere branche hun kennis en ervaringen met je willen delen. Dit hoeft niet bewust te gebeuren. Het kan vanuit een serendipiteit ontstaan. Het vinden van het onverwachtse, iets waar je niet naar op zoek bent. En dit is een onderschat aspect. De meningen van anderen laat je al dan niet bewust out of the box denken. Je hebt de mogelijkheid om ideeën op te doen, die normaliter niet bij je opkomen, omdat er wordt gedacht vanuit de vaste patronen binnen een organisatie. Hoe vaak komt het niet voor dat we tijdens een borrel iets interessant horen en dat we ons de volgende dag afvragen wat het ook alweer was.

Het zijn de flexibele werkplekken waar gewerkt kan worden en die je continu in de gelegenheid stellen om op een andere wijze tegen vanzelfsprekendheden aan te kijken. Waarom kiezen we voor bepaalde strategische keuzes? Op welke wijze kunnen we ons nu echt onderscheiden? Een onderbelicht aspect, maar wel van belang om te innoveren en te onderscheiden van concurrenten. Praktisch, flexibel en vooruitstrevend werken. Ongelooflijk dat we met de huidige onafhankelijkheid van tijd en ruimte beperkt inspelen op deze ontwikkelingen.

bron: deOndernemer.nl


« terug naar nieuwsoverzicht