Flexplekken AD

Flexplekken AD

Flexplekken 

Werknemers kregen een glazen kantoorgebouw en een laptop. Nu moeten zij 'modern' aan de slag. Tijd om de werkplek te hacken.

Zelf hebben we niets te klagen over onze flexplekken. Ze zijn allemaal anders. Er zijn nogal wat plekjes met privéfoto's van collega's. Er is een plekje met een paniekerige pluche ooievaar die graag wil worden opgehangen. En vooral zijn er ijverige plekjes vol dossiers, werkplanners en onduidelijk papier. Bij ons zijn veel flexplekken zelfs bezet als ze onbemand zijn. 

Werken we op de redactie nu modern?Of zijn we zo ouderwets als hotelgasten die de avond tevoren al hun handdoek op hun favoriete strandstoel leggen? ,,Dit is duidelijk een gevalletje handdoekje leggen'', zegt Floris Vrasdonk onomwonden. Hij is consultant in het nieuwe werken en co-auteur van Wie heeft mijn werkplek gepikt?

Werkplekhacker Vrasdonk snapt het wel, van die handdoekjes. Het is overal wennen, zegt hij. ,,Ik heb meegemaakt dat een secretaresse om 07.00 uur aanwezig moest zijn. Ze ging dan in een glazen vergaderhokje zitten. De directeur nam die plek over als zijn dag begon.''

Het kantoor was nog niet heel lang geleden een doolhof vol gangen en verscholen kamertjes. Medewerkers van andere afdelingen zag je nooit. Die zaten op een andere verdieping onzichtbare dingen te doen. Alleen de koffiejuffrouw en de postkamer hadden zicht op het hele bedrijf. Dat moet niet meer, want werkprocessen schuiven in elkaar. Dat hoeft ook niet meer want met laptop en mobiel kan iedereen de juiste plek voor het juiste werkje vinden.

Dat heet activiteitgericht werken. Resultaat telt. Niet hoe lang je manager je ziet zitten. Die facetime is ouderwets. Je manager heeft je mobiele apparaten gegeven en dat glazen gebouw, zodat je bij elk team makkelijk kunt binnenlopen. Kom je voor een vergadering en een korte cursus, laat dan ondertussen je e-mail binnenlopen op je laptop. Die lees je straks in de trein of thuis op de bank. Ondertussen kun je bijpraten en afstemmen met je collega's, daar zijn al die hoekjes met modern bedoeld meubilair voor. Heb je een zelfstandige klus, dan kun je prima aan je eigen keukentafel terecht. En als we dan toch die ene rustigeen vrije flexplek zoeken? ,,Dat vraagt assertiviteit'', zegt Vrasdonk. ,,Spreek elkaar aan. Mag het wat zachter? Oh, ben je die lawine rapporten kwijt? Die liggen bij de gevonden voorwerpen naast de printer.'' Hack je plekje!

Bron : AD Bart van Eldert

 


« terug naar nieuwsoverzicht