Het statussymbool van het eigen kantoor verdwijnt

Het statussymbool van het eigen kantoor verdwijnt

Na de zzp’ers werken ook mensen in loondienst steeds meer buiten het kantoor. ‘Flex’ lijkt nu de norm, blijkt uit een rondgang bij nieuwe hotspots als Zaamen, Spaces en Station Bloemendaal. Deze locaties staan vermeld op Flexplek.nl

De branche is versnipperd in verschillende concepten. Er zijn ‘co-working’ plekken voor zzp’ers, businesscenters als Regus, hippe Randstedelijke locaties, budgetvriendelijke antikraakconcepten en vastgoedbedrijven die met een overschot aan capaciteit kampen en nieuwe business zien in de flexibele schil.

Dat er behoefte is aan flexibele werkplekken is evident. De afgelopen tien jaar is het aantal zelfstandigen met ruim 200.000 toegenomen. Deze groei is geheel op het conto te schrijven van zelfstandigen zonder personeel (zzp). Hun aantal groeide naar 728.000 personen in 2011, meldt het CBS.

'Het nieuwe werken'

Maar ook in loondienst wordt er steeds meer buiten het kantoor gewerkt. Door de trend die marketeers ‘het nieuwe werken’ noemen, zoeken deze flexibele werknemers, net als ondernemers, naar een plek buiten het kantoor of de zolderkamer.

Door sommige partijen wordt het flexkantoor als panacee voor de leegstand op de vastgoedmarkt gezien. Daar is nog geen sprake van. Het aantal flexibele vierkante meters mag dan hard groeien — volgens vastgoeddienstverlener Jones Lang LaSalle naar een kleine 100.000 m2 in 2012 — het blijft een minimaal deel van het totaal aantal kantoormeters. Nederland telt zeker 49 miljoen m2. Daarvan staat ten minste 7 miljoen m2 leeg. De verwachting is dat de kantorenleegstand de komende jaren verder toeneemt tot 10 miljoen m2.

Jeroen van der Toorn van Zaamen bedacht flexibele werkplekken in het centrum van Haarlem: ‘Het is niet makkelijk om een flexkantoor te starten. Zo’n pand moet een ziel hebben.’ Hij ziet nogal wat cowboys in de markt. ’Om succesvol te zijn is er veel meer nodig dan een tafel, een stoel en goede koffie.’

Sterk in ontwikkeling

Ook Frank Derks van Deskbookers, een klantenkaartinitiatief voor flexkantoren, ziet een markt die sterk in ontwikkeling is. Steeds vaker wordt de ondernemer benaderd door grote vastgoedpartijen die interesse hebben in flexibele vierkante meters.

Het beste bewijs is vastgoedfonds NSI. Deze middelgrote vastgoedbelegger nam vorig jaar zomer de flexibele kantoorformule Het Nieuwe Kantoor over. Sven Brookhuis was initiatiefnemer van dat concept. Tegen deze krant schetste hij toen fijntjes waarom grote vastgoed­beleggers de aansluiting bij de markt missen. ‘De vastgoedsector is alleen geïnteresseerd in verhuur, niet in marketing’, vertelde hij. ‘Ze onderkennen nog onvoldoende dat vastgoed een volwassen sector is. Met vierkante meters verhuren red je het niet meer.’ De ondernemer is nog altijd nauw betrokken bij de expansie van zijn kantoorconcept.

Derks ziet het model dat Spaces gebruikt als meest kansrijk in deze markt. Spaces heeft flexibele kantoorruimte, maar verhuurt ook op vaste basis. Derks: ‘Op de benedenverdieping zit een bruisend loungecafé waardoor zo’n locatie echt gaat leven. Niemand wil meer in een half verhuurd gebouw werken.’

Vind een flexplek- en/of vergaderlocatie die bij je past op www.flexplek.nl. Wij kunnen u ook begeleiden bij het oprichten van uw locatie.

Lees meer: FD


« terug naar nieuwsoverzicht