HNW is beginnen met goede koffie

HNW is beginnen met goede koffie

Over de invoer van Het Nieuwe Werken wordt vaak veel te ingewikkeld gedaan. Een dik rapport is – lijkt het – een absolute must om HNW te laten slagen. Terwijl het zo simpel kan zijn. Begin gewoon eens met de kleine dingen

‘Alles voor de klanten!’, ‘De klant leggen we hier in de watten’, ‘De klant mag het aan niets ontbreken!’ Allemaal terechte uitspraken. Klanten krijgen vaak ook de beste koffie te drinken.

Dit verhaal begint bij een organisatie die me vroeg een programma te maken voor de invoering van HNW. Verschillende besprekingen verder werd ik steeds meer gezien als het meubilair (‘Nan, jij weet zelf wel waar de koffie staat, hè?’). Dat weet ik inmiddels, ja. Ineens besef ik, roerend in mijn bekertje, dat de koffie tekenend is voor het probleem dat zich in deze organisatie afspeelt. HNW komt in de koffie helemaal samen.

Parelen voor de zwijnen

Bij mijn eerste binnenkomst kreeg ik nog espresso uit een porseleinen kopje, netjes op een schoteltje, zoetje ernaast en een keurig lepeltje. Het vriendelijk aangeboden stroopwafeltje sloeg ik destijds af. Nu, twee maanden verder, roer ik met een plastic roerstaafje in een kartonnen bekertje en de koffie krijgt nog enigszins smaak omdat mijn zoetje op een crèmelaagje drijft (espresso zit niet in het keuzemenu). Stroopwafeltjes zijn nergens te bekennen. Als ik de Manager Operations and Facilities vraag waarom er verschillende soorten koffie worden geschonken, zegt ze me: ‘Echte bonenkoffie is voor onze gasten, de goedkopere vrieskoffie is voor de collega’s!’ Naïeve ik: ‘Ja maar, die vrieskoffie is toch veel minder lekker?’ ‘Ach, koffie is koffie, hè? Deze is wel goedkoop.’

HNW-advies in één keuzevraag

Ik besluit de organisatie voor de keuze te stellen: die vochtontrekkende automatenkoffie bij het chemisch afval en voor iederéén echte bonenkoffie, of voor iedereen automatenkoffie… De CEO snapt me gelukkig meteen, waarom vieze, goedkope koffie voor mensen die onze klanten in de watten moeten leggen, maar wel goede koffie voor diezelfde klanten? Waarom hebben we dat al die tijd zo gedaan?

Échte waardering

Ik ben blij, inmiddels geniet elke medewerker van een kopje echte-bonenkoffie. Porselein blijft vaak onaangeroerd omdat een kartonnetje toch handiger blijkt. Er zijn twee medewerkers die tegenwoordig koekjes bakken en deze meenemen. De ingrediënten komen voor rekening van de organisatie en het saamhorigheidsgevoel spat ervan af! Goedkeuringen van de werkvloer voor verbeter- en verandertrajecten zijn met een loep te vinden. De complimenten over de koffie daarentegen kan ik niet meer tellen. Een van de medewerkers verzekerde me: ‘Doordat we nu fatsoenlijke koffie te drinken krijgen, hebben we vertrouwen in wat komen gaat!’ 1-0 voor de koffie!

bron: HNW blog


« terug naar nieuwsoverzicht