Medewerkers met goed licht op werkplek slapen beter

Medewerkers met goed licht op werkplek slapen beter

Dat het licht op je werkplek van invloed is op je ogen mag logisch zijn. Nu blijkt uit onderzoek ook dat je nachtrust wordt bepaald door wat voor licht er is op kantoor.

Kantoormedewerkers met een bureau op minder dan 7 meter afstand van een raam, slapen gemiddeld 46 minuten langer dan mensen die tijdens hun werk niet aan natuurlijk licht worden blootgesteld. Daarnaast krijgen mensen die in lichte kantoren werken, opvallend genoeg ook meer lichaamsbeweging.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Illinois in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Clinical Sleep Medicine.

Studie

De wetenschappers brachten de gezondheid en het slaapgedrag in kaart van 49 kantoormedewerkers die dagdiensten draaiden.De proefpersonen droegen gedurende de studie een elektronische armband waarmee werd gemeten aan hoe veel natuurlijk licht ze werden blootgesteld en hoe vaak ze in beweging waren. Met vragenlijsten werd hun nachtrust in kaart gebracht.

Uit het onderzoek bleek dat mensen die overdag in natuurlijk licht werkten ‘s nachts meer slaap kregen. Ook leken ze overdag actiever te zijn, vermoedelijk doordat ze minder slaperig waren.

Biologisch ritme

“Licht speelt een belangrijke rol bij de synchronisatie van de hersenen en het lichaam", verklaart hoofdonderzoekster Phyllis Zee op nieuwssite ScienceDaily. “Een goede synchronisatie van je interne biologische ritme is essentieel voor je gezondheid."

bron: werken20


« terug naar nieuwsoverzicht