Salaris inleveren voor minder reistijd? Geen probleem

Salaris inleveren voor minder reistijd? Geen probleem

Ruim een derde van de werknemers zou minder tijd kwijt willen zijn aan woonwerkverkeer om meer tijd aan gezin of partner te besteden, meer te slapen en te sporten, blijkt uit onderzoek van Multscope. Opvallend is dat 13% zelfs bereid is om hier salaris voor in te leveren. 

Minder woonwerkverkeer verbetert de positie van werkgevers en werknemers aanzienlijk en komt het milieu ten goede. Dat is zo’n beetje de belangrijkste conclusie van de enquête door onderzoeksbureau Multiscope onder 761 Nederlandse werkgevers en werknemers. Het onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van de Nationale Banenruildag, een initiatief van Banenruil.nl. “Het idee achter Banenruil is dat veel mensen in vergelijkbare functies elkaar dagelijks letterlijk kruisen op weg tussen hun woon- en werkplaats. Deze mensen zoeken niet snel naar een nieuwe baan, omdat ze tevreden zijn in hun functie. Maar als je datzelfde werk dichterbij kan doen, levert dat grote winst op in de work-life balance”, zegt oprichter Max Boodie. “Fittere en gelukkigere werknemers presteren beter en zijn minder vaak ziek. En het milieu wordt minder belast, daar heeft iedereen baat bij.”

Van de werknemers die meer dan 5 uur per week reist, zou 60% een kortere reistijd willen. “Van alle werknemers zou 27 procent zeker tot zeer waarschijnlijk een andere baan accepteren als dat een kortere reistijd oplevert. Van de mensen die meer dan 10 kilometer naar hun werk reizen, zou zelfs 35 procent dat zeker doen, en nog eens 33 procent zou het overwegen. 39 procent van de werknemers besteedt per week meer dan 5 uur per aan reizen van en naar huis, 12 procent zelfs meer dan 10 uur. Opvallend daarbij is dat 18 procent van de mannen meer dan 10 uur per week reist, tegenover 5 procent van de vrouwen.”

Minder salaris

Als een banenruil 15 minuten minder reistijd oplevert, zegt 33 procent er willen over na te willen denken. “Bij een reistijdverkorting van 30 minuten is dat al 67 procent. 57 procent wil investeren in een nieuwe baan, bijvoorbeeld door het volgen van cursussen. 13 procent van de ondervraagden zou salaris inleveren voor een kortere reistijd. De ondervraagden zouden de tijd die ze winnen met minder reizen, besteden aan ontspanning, gezin of partner, slapen en sporten”, aldus de onderzoekers.

Wat levert minder reistijd de werknemers op? Een derde zegt meer energie te krijgen op het werk, 18 procent van de ondervraagden gaf aan ronduit chagrijnig te worden van al die tijd op de weg. “Van de ondervraagde werkgevers zegt 52 procent een voorstel tot banenruil serieus in behandeling te nemen. Een even zo groot deel denkt dat een banenruil kostenefficiënter is dan het zoeken van een nieuwe medewerker. Wel denkt 59 procent dat een succesvolle banenruil afhankelijk is van goede begeleiding. Uit het onderzoek blijkt dat leidinggevenden bij bedrijven met meer dan 500 werknemers overwegend positief staan tegenover het concept van banenruil”, aldus het onderzoek.

Verminder reistijd, vind een fijne werkplek in de buurt op flexplek.nl

bron: pw de gids


« terug naar nieuwsoverzicht