Steeds meer zzp’ers werken op flexplekken

Steeds meer zzp’ers werken op flexplekken

Nog steeds werken de meeste zzp’ers vanuit huis. Toch zijn steeds meer van deze éénpitters in flexkantoren en coworking spaces te vinden. Dat komt ten goede van hun productiviteit en omzet. Zo blijkt uit onderzoek van Panteia/EIM.

Externe werklocatie

Eén op de acht zzp’ers die vanuit huis werken heeft behoefte aan een externe werklocatie. Dat zijn vooral ICT’ers en zelfstandigen in grootstedelijke gebieden. Steeds meer zzp’ers werken mobiel en zoeken daarvoor flexibele werkplekken.

Flexibel werken

Deze ambulante of mobiele zzp’ers werken op locaties van de opdrachtgevers, zijn op pad met (eigen) vervoermiddelen of maken gebruik van het groeiende aanbod van flexibele werklocaties. 

Daarbij gaat de voorkeur uit naar locaties met ruime openingstijden, kort lopende contracten en dichtbij huis. Op een groot deel van het bestaande kantooraanbod zitten zzp’ers dus niet te wachten.

Werk-privé balans

Uit het onderzoek blijkt dat een gedeeld kantoor mogelijkheden biedt voor netwerken. Dat vergroot de kans op omzet van zzp’ers. Het kan ook een beter evenwicht tussen werk en privé betekenen of een oplossing zijn voor mobiliteitsproblemen.

Faciliteiten

Daarnaast kan de zzp’er op deze flexlocaties over faciliteiten beschikken die thuis niet of moeilijk te realiseren zijn, zoals ruimtes voor besprekingen of cursussen, of een betere ICT-infrastructuur.

Coworking space

Een nieuw type externe werklocatie is de coworking space, waar veel flexibiliteit is gekoppeld aan een grote mate van interactie tussen de gebruikers. De gebruikers van het kantoor werken in een open sfeer en kunnen elkaar ontmoeten en kennis delen.

Productiviteit

Zzp’ers die daar gebruik van maken hebben daar merkbaar zakelijk profijt van, aldus het onderzoek. Acht van de tien zzp'ers vindt dat zijn productiviteit is gestegen door het gebruik van deze coworking spaces.

bron: werken020


« terug naar nieuwsoverzicht