Werken op afstand is onstuitbare trend

Werken op afstand is onstuitbare trend

Waarom zouden we werken op kantoor, als we dankzij betere communicatiemogelijkheden net zo goed thuis of op een flexplek kunnen werken? Er is een groeiend aantal onderzoeken die concluderen dat meer flexibiliteit op dit punt ons productiever, gelukkiger en misschien zelfs creatiever maakt. Een nieuwonderzoek laat zien dat de trend naar mobiel werken doorzet.

Voor de werkgever heeft thuiswerken bovendien als voordeel dat er bezuinigd kan worden op kantoorruimte en reiskosten van personeel. Dat laatste biedt ook nog eens milieuvoordelen.

Het Amerikaanse softwarebedrijf Citrix interviewde 1900 senior it-ers in negentien landen. Enkele opvallende bevindingen:

- De trend om via de telefoon en computer op afstand gebruik te maken van bedrijfstoepassingen is onderdeel van een mondiale trend naar een “mobiele werkstijl”. Mondiaal heeft een kwart van de ondernemingen zijn systemen hier al voor ingericht. Denk aan het inrichten van bijvoorbeeld VPN’s, Virtual Private Networks. Halverwege 2014 zal het percentage bedrijven dat mobiele werkstijl ondersteunt, zijn gegroeid tot 83 procent.

- Leidinggevende it’ers verwachten dat een derde van de werknemers in 2020 niet meer vanuit kantoor werkt, maar vanuit semi-permanente locaties als thuis, bij het project en bij de klant.

- De geïnterviewden denken dat er in 2020 nog maar zeven bureau’s op de tien werknemers zijn. In “teleforensvriendelijke” landen als de VS, Singapore en – jawel – Nederland zal de ratio nog lager zijn, zes op de tien.

- 96 procent van de organisaties die een mobiele werkstijl ondersteunt, past de kantooromgeving aan voor het verbeteren van samenwerking en flexibiliteit.

- Een overgrote meerderheid van de ondernemingen accepteert dat werknemers hun eigen mobiele apparaten meeneemt naar het werk en is bereid een deel van de kosten daarvan te dragen.

bron: NRC


« terug naar nieuwsoverzicht