Werkend Nederland massaal gebukt onder tijdstress

Werkend Nederland massaal gebukt onder tijdstress

Utrecht, 12 november 2012 - Werkende Nederlanders gaan in hoge mate gebukt onder werk- en tijdstress. Zeker 93% geeft aan tijd te kort te hebben. 1 op de 3 Nederlanders lijdt (zeer) regelmatig of altijd aan tijdstress. Een hoge werkdruk, het ontbreken van flexibele werktijden en een te lange reistijd dragen in belangrijke mate bij aan het stressgevoel. Bij de helft van de Nederlanders gaat de stress ten koste van gezin, vrienden en hobby's. Slechts 1 op de 5 werkende Nederlanders voelt zich nooit gehaast. Ongeveer de helft van werkend Nederland (47%) ziet Het Nieuwe Werken als oplossing voor de tijdstress. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van Motivaction onder ruim 800 werkenden. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Natuur & Milieu en het Platform Slim Werken Slim Reizen, in het kader van de Week van Het Nieuwe Werken die van 12 tot 16 november plaatsvindt.

Het Nieuwe Werken als oplossing tegen tijdstress

Bijna de helft van de werkenden (45%) ervaart (zeer) regelmatig tijdstress op het werk. Thuiswerken en flexibele werktijden ziet men als de belangrijkste oplossingen om tijdstress tegen te gaan. Op dit moment werkt 28% af en toe thuis, terwijl 24% dat in de toekomst graag zou willen doen. Wat betreft flexibele werktijden maakt 39% hier gebruik van en heeft een kwart interesse om dit in de toekomst te doen. Invloed op het werkrooster helpt om meer grip te krijgen op de eigen tijd en voorkomt werkstress. Slechts 27% heeft momenteel invloed op het werkrooster. Met name in de zorg, waar medewerkers gebonden zijn aan hun werkplek, biedt deze invloed soelaas om beter de balans tussen werk en privé te vinden en minder stress te ervaren. In de industriële sector, de detail- en groothandel valt nog een flinke slag te maken. Hier wordt het minst gebruik gemaakt van thuiswerken of zelf de werktijd indelen.

De top 5 van situaties waarin men het meeste stress ervaart:

1. Op het werk (45%)

2. Huishoudelijk werk (29%)

3. Hobby's/ sporten/ vrienden (25%)

4. Ochtendritueel (24%)

5. Sociale verplichtingen (22%)

 

De top 3 van oplossingen tegen tijdstress in de werksituatie:

1. Thuiswerken of gebruik maken van een flexpleklocatie in de buurt  (24%)

2. Flexibele werktijden/ werk zelf indelen (20%)

3. Werkweek verdelen over 4 dagen (17%)

Voor overige resultaten uit het onderzoek: factsheet Tem de Tijd. Vind een Flexplek en/of vergaderruimte bij jou in de buurt op www.flexplek.nl

bron: www.hetnieuwewerkendoejezelf.nl


« terug naar nieuwsoverzicht