Werknemer kampt met steeds meer reistijd

Werknemer kampt met steeds meer reistijd

42 procent van de hoger opgeleide werknemers in Nederland reist meer dan een half uur om op werk te komen. Een op de tien reist zelfs meer dan een uur.

De reistijd neemt alleen maar toe, concludeert Yacht uit haar Beroepen en Arbeidsmarkt Survey (BAS).

Economisch klimaat

Vorig jaar reisde nog 38 procent van de hoger opgeleide werknemers meer dan een half uur. In 2011 was dat nog 32 procent. Oorzaak is dat ze, gedwongen door het economisch klimaat, banen accepteren die verder van de woonplek afliggen. De reisbereidheid van de hogeropgeleiden is stabiel: 35 procent is bereid langer te reizen dan ze nu doen, vorig jaar was dit 34 procent. Twee jaar geleden was dit nog 39 procent.

Mannen vs. vrouwen

Uit het onderzoek van Yacht blijkt duidelijk dat vooral mannen een grotere reisbereidheid hebben dan vrouwen. Bij de mannen is 56 procent bereid langer dan 30 minuten naar het werk te reizen. Bij de vrouwen is dat 43 procent. Het verschil tussen WO opgeleiden en HBO opgeleiden in bereidheid om te reizen is 10procent, 58 procent versus 48 procent.

ICT'ers

Dick Koopman, directeur bij Yacht: “Opvallend is dat ICT’ers het meest reisbereid zijn. Van hen is 61 procent bereid langer dan een half uur te reizen. Hogeropgeleiden werkzaam binnen communicatie/media en de detailhandel zijn het minst bereid te reizen (39 procent langer dan 30 minuten)."

Zeeland

Wat verder opvalt is dat men in Zeeland, net als vorig jaar niet tot bewegen is te krijgen. Niet alleen hebben zij doorgaans een lage reistijd. 72 procent is binnen 30 minuten op het werk, landelijk is dit 60 procent. Maar zij zijn ook niet bereid veel te reizen. Is in Nederland 50 procent bereid langer dan 30 minuten te reizen, in Zeeland is dat niet meer dan 43 procent.

Koopman: “De nuchtere Zeeuw ontpopt zich tot een wat eigenwijze stugge Zeeuw. In mijn ogen moet en ze daar echt in beweging komen om de carrièrekansen te grijpen."

Mensen in Flevoland zijn het meest reisbereid. Hier is 58 procent bereid langer dan een half uur te reizen.

Voorkom lange reistijd en vind een werkplek in je omgeving, voorzien van alle faciliteiten, op Flexplek.nl

bron: Yacht


« terug naar nieuwsoverzicht